Historie

Scouting, dat is een woord die voor menig Nijkerker bekend in de oren klinkt. Niet alleen de nieuwbouw, die veel in het nieuws is geweest, maar voornamelijk de evenementen waarbij Scouting aanwezig is. Of het nou 4 en 5 mei is waarbij de Scouts de vlaggen hijsen, de struikel stenen schoonmaken, of de vlaggen tijdens koningsdag hijsen, het is voor vele Nijkerkers een bekend fenomeen.  

Maar Scouting in Nijkerk gaat veel verder terug dan de oprichting van Scouting Nijkerk in 2015. Want Scouting Nijkerk is niet zomaar ontstaan, maar is het eindresultaat van de fusie van twee scouting groepen; Roncalli en Kiliaen van Rensselaer 1. Hieronder is informatie te vinden over deze twee bijzondere scoutinggroepen die uiteindelijk Scouting Nijkerk werden. En een oud histories schilderij dat nu te vinden in het nieuwe Scoutinggebouw.

Roncalli

Roncalli is in 1963 opgericht als een katholieke Scoutinggroep door twee onderwijzers van de RK-lagere school in Nijkerk. Hoewel het vanaf het begin één groep is geweest had elke speltak toen zijn eigen naam: John F. Kennedygroep-verkenners , Niek Saviohorde-welpen, Florence Nightingale-groep kabouters en gidsen. Pas in 1974 krijgt de Scoutinggroep zijn definitieve naam, Roncalligroep, en worden de verschillende namen van de speltakken opgeheven. De groep is daarmee vernoemd naar Angelo Roncalli, die beter bekend is als Paus Johannes XXIII.

De eerste twee jaar was het onderkomen een oude zolder boven een werkplaats in de binnenstad. In 1965 krijgt de groep de beschikking over een eigen klein clubhuis op een andere locatie in de binnenstad. Vijf jaar later wordt dat clubhuis wel erg klein voor de groeiende groep. Aan de rand van de stad, in een toekomstig bedrijventerrein, kan tijdelijk een voor de sloop staande boerenschuur die provisorisch wordt opgeknapt worden gebruikt waar een deel van de groep in de zomer naar toe trekt. Er is dan voor het eerst ook speelruimte buiten het clubhuis.

In 1975 wordt duidelijk dat de groep zowel de schuur als het clubhuis in de binnenstad moet verlaten. Er wordt net op tijd nóg een voor de sloop staande boerderij aan de noordkant van de stad gevonden. Met subsidie en heel veel vrijwilligers is het clubhuis met de naam ’t Thielenhoekje in een halfjaar tijd van een tochtige lekke schuur omgebouwd tot een echt Scoutinggebouw met verwarming en goed sanitair.

In 1981 wordt het gebouw aan de Nautenaseweg officieel geopend.  Na de fusie neemt Scouting Nijkerk zijn intrek in ’t Thielenhoekje tot de verhuizing naar Dammersgoed. In december 2019 werd ’t Thielenhoekje gesloopt.

Kiliaen van Rensselaer 1

Het begin van kiliaen van Rensselaer begint vlak na de tweede wereldoorlog, welgemeend in 1948. Er waren verschillende kleine Scoutinggroepen die de tweede wereldoorlog waren doorgekomen, deze groepen besloten om samen 1 vereniging te worden: Kiliaen van Rensselaer.

Kiliaen van Rensselaer was een beroemde Nijkerker. Kiliaen vertrok op jeugdige leeftijd naar Amerika, en werd daar een van de stichters van New York, het gebied Nieuw Amsterdam werd door zijn voorvaderen vanuit Amsterdam bestuurd.

Ter nagedachtenis aan deze Nijkerker is er in de Grote Kerk een groot grafmonument en op enkele plaatsen in New York is nog steeds de naam Van Rensselaer terug te vinden.

KvR heeft langere tijd op de zolder van Huize de Brink hun opkomsten gedraaid, tot op een gegeven moment de groep te groot werd en naar een andere locatie moest verhuizen.

In 1979 splits de groep zich op in 2 groepen: Kiliaen van Rensselaer 1 en Kiliean van Rensselaer 2. KvR1 zijn de landscouts en KvR2 worden waterscouts. Beide groepen hebben weinig contact met elkaar, maar toen het gebouw van KvR2 afbrandde, startte KvR1 een grote statiegeld inzamelactie om KvR2 te helpen.

Tot aan de fusie had KvR1 hun eigen clubhuis, de Beukennoot. Het Scoutinggebouw en het terrein lagen naast Roncalli. Het terrein waarop het Scoutinggebouw was neergezet, was oorspronkelijk deel van het terrein van Roncalli. Met de komst van KvR1 was het terrein rondom Roncalli dus opgesplitst, pas bij de fusie werd het terrein weer 1 geheel, zoals het ooit jaren daarvoor was.

Beide groepen zijn bijna 30 jaar lang buren geweest. In augustus 2015 werd de Beukennoot gesloopt, zodat er meer ruimte was op de speelvelden, eveneens met het vooruitzicht dat de Scoutinggroep een paar jaar later zou gaan verhuizen naar een nieuwe locatie.

Portret Lord Baden-Powell 

Lord Robert Baden-Powell

Bij de opening van het Scoutinggebouw, de Beukennoot, kreeg KvR1 een schilderij van Lord Baden-Powell (de oprichter van Scouting) cadeau van schilder Jan Heimensen. Het portret van Lord Baden-Powell was nageschilderd van een ansichtkaart. Het schilderij heeft jarenlang in de gang gehangen van de Beukennoot.

Tijdens de verhuizing naar ’t Thielenhoekje werd het schilderij meegenomen en boven de trapopening neergezet. Daar heeft het schilderij ongeveer 3 jaar gestaan. Toen er voor een JOTAJOTI werd gezocht naar een portret van de oprichter van Scouting, werd natuurlijk dit schilderij tevoorschijn gehaald. Echter bleek dat het schilderij door de jaren heen niet al te goed was behandeld. Op verschillende plekken was het canvas beschadigd en was de verf verdwenen.

Een vrijwilliger begon toen aan de zoektocht om de originele schilder van het portret te vinden, mogelijk kon Jan Heimensen het portret herstellen, zodat deze weer jaren meekon. Natuurlijk is 1 persoon zoeken een moeilijke iets. Gelukkig bleek al snel dat de man nog steeds in de buurt van Nijkerk woonde, namelijk in Putten. Er werd contact gelegd met de schilder, hieruit bleek dat het portret van Lord Baden-Powell een van de weinige schilderijen is die de schilder in zijn jeugd heeft gemaakt. Het portret werd naar hem toegebracht en is lange tijd bij hem geweest.

Vlak voor de opening verscheen het portret in de nieuwbouw. Het was compleet gerestaureerd en ziet er weer goed uit. Het portret hangt nu in de overloop in het Scoutinggebouw, waar Lord Baden-Powell waakt over alle Scouts die wekelijks gebruik maken van het gebouw en plezier hebben aan het Scoutingspel wat Lord Baden-Powell meer dan 100 jaar geleden bedacht.

Scroll naar boven